Varför ViaProtect?

Här hittar du tre artiklar som bemöter viktiga egenskaper hos ViaProtects utrustning

Varje sekund räknas

Aldrig är sekunder så viktiga som vid ett hjärtstopp. Påbörjas ingen livräddning minskar chansen för överlevnad med 10% per minut. 27 personer avlider av plötsligt hjärtstopp varje dag och i de flesta fall har det varit långt till en hjärtstartare.

Vi vet att det finns värdefull tid att spara och vi vet att det går med rätt förutsättningar.

Vi måste tillsammans se till att hjälpen finns överallt och hela tiden.

Läs mer

Visste du att vår smarta uppkoppling övervakar hjärtstartaren dygnet runt

Batterier och elektroner ska bytas, helst innan bäst före datumet ens har passerat. Är hjärtstartaren dessutom placerad i en offentlig miljö behövs kontinuerliga kontroller för att fastställa att den sitter fullt funktionsdugligt på sin plats.

Det måste finnas en rutin för att stämma av att allt är i sin ordning samt kontrollera utfallet av självtesterna och egen kontrollerna hjärtstartaren själv utför.

Om hjärtstartaren har använts i skarpt läge måste både batterier och elektroder bytas ut.

När något så enkelt som att byta batteri är livsviktigt, då går det inte att vänta till nästa dag, vecka eller månad att byta. För när olyckan är framme och allt blir skarpt läge måste din hjärtstartare fungera. Då om HLR startas och hjärtstartaren finns inom 180 sekunders räckhåll kan vi ge den personen med hjärtstopp upp till 70% större chans att överleva.

Läs mer

Att tänka på när du placerar hjärtstartare utomhus

Vi kan rädda fler liv om vi kan göra hjärtstartare mer tillgängliga. Hjärtstartare behöver placeras på platser där de kan finnas till hands dygnet runt. Det innebär att fler hjärtstartare måste placeras utomhus och att placera en hjärtstartare utomhus kräver mer eftertänksamhet. Den klarar bland annat inte minusgrader under en längre stund och den behöver även skydd mot damm, smuts och vatten. Risken för stöld och vandalisering ökar tyvärr också när den placeras på mer tillgängliga platser. Men det finns verktyg till att kunna lösa dessa problemställningar och på så vis kunna öka tillgängligheten som i förlängningen även kan rädda fler liv.

Läs mer