Varje sekund räknas

Aldrig är sekunder så viktiga som vid ett hjärtstopp. Påbörjas ingen livräddning minskar chansen för överlevnad med 10% per minut. 27 personer avlider av plötsligt hjärtstopp varje dag och i de flesta fall har det varit långt till en hjärtstartare. Vi vet att det finns värdefull tid att spara och vi vet att det går med rätt förutsättningar. Vi måste tillsammans se till att hjälpen finns överallt och hela tiden.
Ett hjärtstopp tar inte hänsyn till vilken tid på dygnet det är.   

Antalet hjärtstartare som finns tillgängliga under dagtid jämfört med kvällstid är stor. Det finns ca 17 540 registrerade hjärtstartare i Sverige och utav dem är 3 249 tillgängliga dygnet runt. Chansen att hitta en hjärtstartare minskar drastiskt efter kl 17 när många arbetsplatser stänger för dagen. Vi måste skapa samma förutsättningar oavsett tid på dygnet. Hjärtstoppare måste finnas där människor vistas både inomhus och utomhus, dag som natt.  

Hur sparar vi då sekunder?  

Svaret är ganska enkelt, vi måste sätta upp fler utomhus på platser där människor vistas, exempelvis på torg, parker, stationer eller andra allmänna platser.  

Genom att ha fler hjärtstartare utomhus på platser som är lätta att hitta blir de tillgängliga dygnet runt. Kan dessutom HLR-kunniga personer komma till undsättning innan ambulans ökar det överlevnadschanserna ännu mer. Då kommer vi kunna spara sekunder och rädda fler liv.  

Lösningen heter Viaprotect 
  • Med ett uppvärmt, larmat och övervakat skåp kan man låta en hjärtstartare sitta uppe utomhus året runt.  
  • Prenumerera på en smart uppkopplad tjänst som övervakar hjärtstartaren dygnet runt och på så vis kan försäkra att hjärtstartaren finns på plats och fungerar.  
  • Skicka notiser till HRL-kunniga personer, om den funktionen är förvald i din prenumeration, i närområdet när skåpet öppnas. Dessa kan då vara på plats innan ambulans, räddningstjänst eller polis kommer på plats.  
  • Se till att din hjärtstartare är registrerad på www.hjartstartarregistret.se Där kan man på ett tydligt sätt se vilka hjärtstartare som är tillgängliga och vilken som är närmast.   
  • Märk ut platsen hjärtstartaren är placerad på ett tydligt sätt med det skyltmaterial som finns.  

Vill du veta mer? Läs mer om vår tjänst och var med att bidra till att göra förutsättningarna bättre!   

Kan du HLR och vill hjälpa till? Anmäla dig som SMS-livräddare på www.smslivraddare.se